Lengyelországban a lakosok több mint hetven százaléka rendelkezik a SARS-CoV-2 vírus antitestjeivel, s a társadalom ilyen szintű immunitása mellett a kórházak megterheltsége alacsonyabb lehet a negyedik járványhullám idején, mint korábban – közölte a lengyel egészségügyi tárca szóvivője szerdán.

A júliustól Lengyelország-szerte végzett kutatásra utalva Wojciech Andrusiewicz szóvivő elmondta: a tárcája rendelkezésére álló adatok szerint a lakosok több mint hetven százaléka rendelkezik antitestekkel. “Ez természetesen nem jelenti azt, hogy  nem betegszenek meg, de bizonyos immunitás megvan” – tette hozzá.
Az említett kutatás során a teljesen beoltottak 98 százalékánál, valamint a még be nem oltottak negyven százalékánál mutattak ki antitesteket – ismertette az adatokat Andrusiewicz. Hozzátette: az utóbbi csoportba feltehetőleg azok tartoznak, akik már átestek a koronavírus okozta fertőzésen.
Ezen adatokat figyelembe véve, Lengyelországban a negyedik járványhullám során “a kórházi ellátás feltehetőleg nem jelent majd olyan problémát”, mint az előző időszakokban – értékelte a szóvivő.
Szerdai fertőzöttségi adatokra hivatkozva elmondta: a járvány gyorsulni kezd, és leginkább a legkevésbé átoltott három kelet-lengyelországi vajdaságban terjed.
Az egészségügyi tárca szerdán közölte: egy nap alatt 767 új fertőzést mutattak ki, a Covid-19 miatt 9-en, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt 12-en haltak meg.
Szerdai információk szerint eddig több mint 19 millió 143 ezer lengyel, vagyis a társadalom mintegy fele részesült teljes oltásban.
A több mint 38 millió lakosú Lengyelországban a járvány kitörése óta eddig több mint kétmillió 895 ezer esetben mutatták ki a fertőzést, így a társadalom mintegy 7,6 százaléka esett át bizonyítottan a betegségen. Az Andrusiewicz által említett, antitestekkel már rendelkező csoport nagyobb része feltehetőleg tünetmentes, illetve ki nem mutatott fertőzésen esett át.