Merkel: az EU már most többsebességű, nem lehet állandóan valakire várni

Az Európai Unió már most is többsebességű, nem várhat állandóan arra, amíg az együttműködésbe mind a 27 tagállam bekapcsolódik – jelentette ki Angela Merkel német kancellár pénteken Prágában az Andrej Babis cseh miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón.

A kancellár szerint azonban minden tagállam előtt nyitva kell hagyni a lehetőséget, hogy bekapcsolódjon a közös munkába.
Andrej Babis a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy Csehország európai irányultságú ország, és rendkívül érdekelt abban, hogy az Európai Unió jól működjön. Nem ért azonban egyet azzal, hogy az Európai Uniót a visegrádi négyekre (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) és a huszonhetek többi tagállamára osszák.

Angela Merkel egy kérdésre válaszolva Emmanuel Macron francia államfő azon kijelentésére reagált, miszerint az EU egyetlen tagállama sem kaphat lehetőséget arra, hogy blokkolja a többi tagállamot, amelyek a szervezet fejlesztésének felgyorsítását szeretnék.

“Már most többsebességű Európánk van. Például Csehország még nem rendelkezik euróval, de Szlovákiában már bevezették. Támogatom azt a nézetet, hogy állandóan nem várhatunk arra, amíg mind a 27 tagállam együtt fog működni. A fontos az, hogy az együttműködés minden területen nyitott legyen. Nem létezhet semmiféle zárt csoport” – fejtette ki véleményét Merkel újságírók előtt.

A négy visegrádi ország számos kérdésben közösen lép fel az Európai Unióban, és véleménye gyakran eltér a nyugati uniós tagállamokétól – emlékeztetett a CTK.
Andrej Babis úgy vélte: nem helyes az Európai Uniót V4-re és a többiekre osztani. A cseh miniszterelnök nem ért egyet azzal a gyakran elhangzó állítással, hogy a visegrádiak “valahol másutt vannak”, mint az EU többi tagállama. Rámutatott: amennyiben kritikusan viszonyul az európai költségvetéshez, az nem jelenti azt, hogy a közös Európa ellen van.
“Nekünk érdekünk, hogy Európa jól működjön, ne legyen megosztva, és a problémákat közösen oldjuk meg. A felosztás V4-re és a többiekre nem helyes, és szerintem nem is igaz” – szögezte le Babis.

A cseh miniszterelnök annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az Európai Uniónak jelenleg elsősorban a schengeni övezet kérdését kellene megoldania, ahová fel kellene vennie Horvátországot és Bulgáriát is.
Angela Merkel Csehszlovákia megalakulásának centenáriuma alkalmával tett rövid látogatást Prágában.