Nemzetközi orgonahetet rendeznek Zalaegerszegen

Neves művészek – köztük Baptiste-Florian Marle-Ouvrard, a párizsi Saint-Eustache-templom orgonistája és Fassang László orgona- és zongoraművész – szólaltatják meg a város orgonáit szeptember 22. és 29. között, az első zalaegerszegi nemzetközi orgonahéten.

Az egyhetes programot a városban található sípos orgonák köré építették: a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem (egykori zsinagóga) orgonáját 1987-ben készítette az Aquincum Orgonagyár, a Jézus Szíve Plébániatemplomban (ferences templomban) az 1958-ban épített, azóta többször bővített kétmanuálos sípos hangszer áll. Az evangélikus templom hatregiszteres, pneumatikus rendszerű hangszerorgonája egyidős az 1906-ban emelt templommal. A legújabb hangszer – amely 2013-ban Dunakeszin készült – a református templomé – mondta a keddi sajtótájékoztatón Mátyás István, az orgonahét művészeti vezetője.

Az orgonaművész hozzáfűzte: a négy hangszert az orgonahéten öt koncerten szólaltatják meg. A ferences templomban ének-orgona összeállításban, míg az evangélikus templomban hegedű-orgona összeállításban hangzik majd el kamarazenei koncert.
A nyitókoncertre – amely szeptember 22-én a hangverseny- és kiállítóteremben lesz – Baptiste-Florian Marle-Ouvrard, a párizsi Saint-Eustache-templom orgonistája virtuóz programmal készül: Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart művei hangzanak majd el. Az est különlegessége a közönség által adott témákra bemutatott improvizáció lesz – hangsúlyozta Mátyás István.

Vasárnap a ferences templomban Mátyás István ad orgonakoncertet Genoveva Dos Santos szopránénekesnő közreműködésével. A hangverseny nyitánya a Király László zeneszerző által komponált Prelúdium ősbemutatója, amelyen a szerző is jelen lesz.
Szeptember 25-én Ablonczy Bertalan a református templom orgonáján játszik Johann Sebastian Bach-műveket. Az evangélikus templom orgonáját szeptember 28-án Mátyás István szólaltatja meg, a koncerten Nauratyill Eszter hegedűn játszik.

Fassang László, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a párizsi Conservatoire professzora szeptember 24-től egyhetes mesterkurzust tart. Az oktatás délelőtt a hangverseny- és kiállítóteremben zajlik, délután pedig a református templom orgonáján gyakorolhatnak a fiatal tehetségek.

Az orgonakurzus hallgatói improvizációs és interpretációs tudásukat szeptember 29-én, a zárókoncert első részében mutathatják be a hangverseny- és kiállítóteremben. A második részben Fassang László orgonaművész játszik a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekarral – tette hozzá Mátyás István.

A művészeti vezető kiemelte: a nemzetközi orgonahét a kulturális intézmények és az egyházak összefogásával, valamint a városvezetés támogatásával valósulhat meg Zalaegerszegen. Az egyházak a hangszerek éves szervizét az orgonahéthez igazították, így az összes koncert frissen hangolt orgonákon hangzik majd el.