Az Európai Bizottság cselekvési tervet javasol a Nyugat-Balkán országaival való együttműködésre az illegális migráció jelentette közös kihívások kezelése érdekében – tájékoztatott a brüsszeli testület hétfőn.

A december 6-ra, Tiranába tervezett EU-Nyugat-Balkán-csúcstalálkozót és a bel- és igazságügyi tanács migrációval is foglalkozó december 8-i ülését megelőzően közzétett javaslat számos intézkedést határoz meg, köztük a határigazgatás megerősítését, a menekültügyi eljárások felgyorsítását, a befogadási kapacitás támogatását és az embercsempészet elleni küzdelem megerősítését.
Szerepel benne továbbá az uniós tartózkodásra jogosulatlanok visszafogadásáról szóló együttműködés, valamint az érintett országok és az EU közötti vízumpolitika összehangolásának megvalósítása.
Az intézkedések célja, hogy megerősítse a migrációval és a határigazgatással kapcsolatos együttműködést a nyugat-balkáni partnerekkel, tekintettel az uniós csatlakozási perspektívával rendelkező egyedülálló státuszukra és az uniós szabályokhoz való igazodásra irányuló folyamatos erőfeszítéseikre – írta közleményében az Európai Bizottság.
Az EU-nak és a tagállamoknak együtt kell működniük a cselekvési tervben meghatározott célok elérése és a terv hatékony végrehajtásának biztosítása érdekében. A cselekvési terv kiegészíti az egyéb kulcsfontosságú migrációs útvonalakra irányuló, folyamatban lévő munkát, és modellként szolgálhat más migrációs útvonalak sajátosságaival foglalkozó hasonló tervek kidolgozásához – tették hozzá.