Vitnyéd, 2020. október 26. Rendõrségi zárás a Gyõr-Moson-Sopron megyei Vitnyédnél, ahol öngyilkos lett egy felfegyverkezett embercsempész 2020. október 26-án. A rendõrök megállítottak egy Ausztria felé haladó jármûvet a 85-ös számú fõúton. A gépkocsi vezetõje, kezében egy lõfegyverrel és egy kézigránáttal, kiugrott és elszaladt. A rendõrök követték, megállásra szólították fel, de ennek nem tett eleget, ezért figyelmeztetõ lövést adtak le. Ekkor a férfi maga ellen fordította fegyverét. Eközben a nála lévõ kézigránát felrobbant. A gépkocsiban a sofõrön kívül öt illegális bevándorló utazott. Hárman elfutottak a helyszínrõl, felkutatásuk folyamatban van. Két külföldit elõállítottak. MTI/Krizsán Csaba

Embercsempészés miatt letartóztattak egy afgán férfit Magyarországon, aki a gyanú szerint 2023 márciusa és augusztusa között Ásotthalomnál több száz illegális migránsnak segített Szerbiából Magyarországra jutni – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szerdán az MTI-vel.

Azt írták, a férfit – nemzetközi együttműködésben – a szerb hatoságok Belgrádban elfogták, majd április 2-án átadták a Röszkei Határátkelőhelyen az NNI Szegedi Osztály nyomozóinak. A Szegedi Járásbíróság április 4-én elrendelte N. Bismilah letartóztatását.
A tájékoztatás szerint az afgán férfi a cselekményét több, jelenleg ismeretlen bűntársával, bűnszervezet tagjaként végezte. A csoport tagjai között a feladatokat hierarchikusan osztották fel, nem használtak mobiltelefonokat, arcukat sállal és maszkkal takarták el. Attól sem riadtak vissza, hogy husángokat, köveket dobáljanak a járőrökre – ismertették a police.hu-n.
A rendőrség tudatta azt is, hogy a férfi társaival együtt az Ásotthalomnál létesített ideiglenes biztonsági határzárat a migránsok átjuttatása érdekében megrongálta, lenyomta a szögesdrótot, és ruhadarabokkal, plédekkel letakarta. A kerítéshez létrákat vittek, a migránsokat megfelelő útba igazítással látták el.
A határvédelmi kamerarendszer felvételeinek elemzése, valamint a szerb hatóságokkal való együttműködésnek köszönhetően sikerült azonosítani az afgán férfit, aki ellen a Szegedi Járásbíróság nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, majd végül Belgrádban elfogták.
A férfi ellen a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség is eljárást indított hivatalos személy elleni erőszak miatt.
A KR NNI közölte, hogy embercsempészés miatt folyamatban lévő két másik ügyben kiadott európai elfogatóparancsok alapján is sikerült elfogni az elkövetőket, egyiküket Németországban, másikukat Hollandiában. A német hatóságok március 19-én egy szír, majd március 28-án a holland hatóságok egy ukrán állampolgárt adtak át a magyar szerveknek. Letartóztatásuk elrendelése mellett mindkét gyanúsított ellen nyomozást folytat a KR NNI.