Az Európai Unió és az uniós tanács belga elnökségének prioritása nem lehet más, csak a mielőbbi tűzszünet és a béketárgyalások a tartós, igazságos béke elérése érdekében Ukrajnában – jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Strasbourgban kedden.

Gál Kinga, az Európai Parlament plenáris ülésének az Európai Unió Tanácsának január elején kezdődött féléves belga elnöksége programjáról és az Ukrajnának szánt segítségnyújtásról folytatott vitáját követően, magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Ukrajna pénzügyi támogatása lényeges, előbb azonban tisztázni szükséges, hogy mennyi pénz ment a háborúban álló országnak, és a támogatások hogyan hasznosultak.
Közölte: Ukrajna megsegítésének nem lehet megoldása a közös hitelfelvétel, ilyen tervet Magyarország nem tud támogatni. A háborús állapotok várható elhúzódása miatt nehéz négy évre előre tervezni. Nehéz megmondani, milyen finanszírozásra lesz szüksége Ukrajnának, ezért – szavai szerint – fontos, hogy támogatás felülvizsgálata évente megtörténjen. Az Európai Tanács február elsejére tervezett rendkívüli ülésén ezt a javaslatot kellene megtárgyalniuk a tagállami vezetőknek – mondta.
Gál Kinga szükségesnek nevezte, hogy az uniós tanács belga elnöksége visszatérjen az “áterőltetett, elhibázott brüsszeli migrációs paktumra”. Az európai migrációs politika következményeit ugyanis ártatlanok szenvedik el Nyugat-Európa utcáin, miközben erősödik az antiszemitizmus – hívta fel a figyelmet.
“Gyökeres változás kell, hogy megállítsuk az illegális bevándorlást a megerősített külső határokon. Azokat a tagállamokat pedig, amelyek védik a külső határokat, anyagilag is támogatnia kell Brüsszelnek” – fogalmazott.
A politikus hangsúlyozta: véget kell vetni az európai unió döntéshozatalában tapasztalható jogállamisági kettős mércéjének. Megengedhetetlennek nevezte, hogy rendszeresen és alaptalanul veszik célkeresztbe Magyarországot. Történik ez aközben, hogy a Varsóban hetek óta tartó jogsértésekkel kapcsolatban “Brüsszel mélyen hallgat” – hívta fel a figyelmet. Nem szabad megengedni ezt a kettős mércét, ez ugyanis az unió egységét veri szét – húzta alá.
Gál Kinga végezetül reményét fejezte ki, hogy a júniusi európai parlamenti választások alkalmával változás lesz, és “a szuverenista oldal véget tud vetni a brüsszeli képmutatásnak”.