GKI: áprilisban kissé visszaestek a lakásfelújítási kilátások

Kissé visszaestek a lakosság következő egy évre vonatkozó lakásfelújítási és korszerűsítési kilátásai az idei második negyedévben, az első negyedéves csúcs után. A lakossági szándékok szerint a következő egy évben minden nyolcadik magyarországi lakás megújulhat kisebb-nagyobb mértékben, a felújítást tervezők bő egyharmada ehhez állami támogatást is igénybe venne – derül ki a GKI és a Masterplast legfrissebb, közös reprezentatív kutatásából.

Az MTI-nek küldött közleményükben azt írták, hogy áprilisban a járvány harmadik hullámának kibontakozása vélhetően nagyobb óvatosságra ösztönzött mindenkit. Emellett egyre több információ, pontosító részlet került napvilágra az állami támogatások igénybevételének feltételeiről, valószínűleg ez is inkább negatívan hathatott a lakásfelújítási kilátásokra.
Kiemelik: a jelenlegi kilátások még így is sokkal derűlátóbbak az egy évvel ezelőttinél, vagy akár a korábbiaknál. A következő egy évben a magyar háztartások csaknem 13 százaléka tervez nagyobb összeget költeni lakására. Ha ezek a tervek mind megvalósulnak, akkor egy éven belül mintegy 580 ezer lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat. Ez nagyjából 60 ezerrel kisebb szám az előző negyedévi, de csaknem 130 ezerrel nagyobb az egy évvel ezelőtti megkérdezés eredményénél.
A legerőteljesebb felújítási szándék a családi házak lakói körében érezhető, ahol 14-15 százalék lehet érintett. Ezzel szemben a legkisebb korszerűsítési kedv a panellakásokban élők körében tapasztalható, valamivel kevesebb, mint 10 százalékkal. A tégla építésű társasházakban lakók tervei e kettő között helyezkednek el, 11-12 százalékos aránnyal.
Budapesten a megkérdezett háztartások 9 százaléka, a megyeszékhelyeken 12 százaléka, az egyéb városokban 11 százaléka, a községekben 15 százaléka készül felújításra. A községi lakásfelújításokat és korszerűsítéseket többféle állami forrás is támogatja, ez lehet a relatíve erőteljes lakossági szándékok hátterében. Az ország régiói közül a közép- és nyugat-dunántúliban érezhető a legnagyobb aktivitás, a háztartások 19, illetve 16 százaléka készül valamilyen felújításra, de az észak-magyarországi régióban is az országos átlagot meghaladó felújítási-korszerűsítési tevékenység várható (14 százalék).
A lakásfelújítást és korszerűsítést tervezők 36 százaléka szeretné részben állami támogatásból finanszírozni ezt. A támogatás igénybevétele közkedvelt a 30 év alattiak körében, a fiatalok 70 százaléka számít az államtól kapott forrásra. Az átlagosnál népszerűbb ez a támogatás a kisvárosi és a községi lakosok körében is, közel 50 százalékuk élne e lehetőséggel.