ITM: tudásközpont épülhet az osztrák határnál

Európai szinten is elismert tudásközpont épülhet Zalaegerszeg-Graz-Maribor térségében a pénteken megkötött magyar-osztrák együttműködési szándéknyilatkozat értelmében.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint az elektromos, összekapcsolt és önvezető járműipari szolgáltatások fejlesztéséről és teszteléséről szóló dokumentumot Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Stájerország kormányának képviseletében pedig Barbara Eibinger-Miedl miniszter írta alá. A szándéknyilatkozat alapján a felek erősítik a két szomszédos térség, Zala megye és Stájerország kapcsolatait, a közös projektekbe pedig meghívják a szlovéniai Maribor régióját is – írták.

A résztvevő országok felismerték a digitalizáció és a dekarbonizáció jelentőségét a biztonságos, hatékony és fenntartható mobilitási rendszer megalkotásában, továbbá szorgalmazzák a regionálisan koordinált programokat, a közös kutatás-fejlesztéseket és a szabályozások összehangolását – olvasható a közleményben. A szándéknyilatkozat aláírása szervesen illeszkedik az Európai Unió egyik fő célkitűzéséhez, az e-mobilitás és az önvezető járművek elterjesztéséhez – közölte az ITM.