A következő napokban 125 településen és hat budapesti kerületben folytatódik a szúnyoggyérítés – tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

A többi között a Balatonnál, a Velencei-tó környékén és néhány további Fejér-megyei településen, Sopronban és a Fertő-térségében, valamint a Duna mentén Budapesten, Baja, Mohács és Szekszárd környékén irtják a rovarokat – írták.
A gyérítések pontos időpontja megtalálható a katasztrófavédelem honlapján.
Közölték: az elmúlt hét változékony, esős, szeles időjárása nehezítette a szúnyogok elleni védekezést, ezért a kezeléseket sok esetben, például Szolnok környékén, el kellett halasztani, és a meghirdetett pótnapokon kell megvalósítani.
Előfordulhat, hogy az erre a hétre tervezett beavatkozások egy része is elmarad a változékony időjárás miatt; ezeket szintén később pótolják – írták.
Arra is felhívták a figyelmet, hogy a hétvégi felhőszakadások után rengeteg szúnyogtenyészőhely jött létre a kertekben.
Célszerű ezeket a kerti vízgyűjtőket (virágcserepek, vödrök, madáritatók, eldugult ereszek, vízelvezető árkok) kitisztítani, vagy cserélni bennük a vizet, hogy a szúnyogok ne tudjanak kifejlődni – közölte az OKF.