Emberölés előkészületének bűntette miatt a Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki 2017-ben meg akarta ölni a vele szemben eljáró ügyészt; a büntetőeljárárás során külföldre szökött férfit az Egyesült Királyságban fogták el és szállították vissza Magyarországra idén augusztusban – közölte a Nyíregyházi Törvényszék szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a gyanúsított 2017 novemberében a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben töltötte büntetését, ahol fogpiszkálókból szúró eszközt, valamint egy fogkefe nyelének megolvasztásával, annak kihegyezésével és borotvapengék hozzáerősítésével szúró- és vágóeszközt készített, majd azt a cipőjébe rejtette.
A célja az volt, hogy a meghallgatásra történő kiszállítása során a vele szemben eljáró ügyészt megölje és az ügyészségről megszökjön, azonban a kiszállítása előtt történt ellenőrzés során a büntetésvégrehajtási intézet munkatársa az eszközöket megtalálta és elvette tőle – írta a törvényszék.
A bíróság megállapította, hogy 2018-ban a gyanúsítottal szemben a Debreceni Járásbíróság az előtte folyamatban lévő büntetőügyben elrendelte a férfi bűnügyi felügyeletét, azonban mielőtt felhelyezték volna rá a mozgását nyomon követő technikai eszközt, a hatóságok elől külföldre szökött.
Végül európai elfogatóparancs alapján az Egyesült Királyságban fogták el és szállították vissza Magyarországra idén augusztusban – tették hozzá, azzal együtt, hogy jelenleg vele szemben több büntetőeljárás is folyamatban van. Megállapította továbbá a bíróság, hogy “a gyanúsított Magyarországon állandó lakóhellyel, tartózkodási hellyel nem rendelkezik, személyi és egzisztenciális körülményei rendezetlenek, azonban több idegen nyelven beszél és külföldi kapcsolatai révén is fokozott mobilitással rendelkezik”.
Mindezekre tekintettel fennáll a veszélye annak, hogy a gyanúsított szabadlábra helyezés esetén a hatóságok elől elszökne, elrejtőzne vagy újabb bűncselekményt követne el, ezért a bíróság elrendelte a letartóztatását – áll a közleményben.