Meglehetősen ritka, hogy egy országba ilyen rövid időn belül kétszer is ellátogasson a katolikus egyházfő, ezért Ferenc pápa április végi újabb budapesti látogatása különleges adomány – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a pápalátogatás tiszteletére készített Magyar fohász 2023 című dal bemutatóján szerdán Budapesten.

Rétvári Bence először annak jelentőségét hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa 2021 után, két esztendőn belül már második alkalommal látogat Magyarországra.
Az államtitkár felidézte egy személyes emlékét, amikor a Vatikánban járva egy XVI. századi történelmi világtérkép Magyarországot ábrázoló részén megpillantotta Vác városát. Számára – mint mondta – ez is kifejezte akkor, mit is jelent a magyar keresztény kultúra.
Elmondta: egy ferences kolostorban, beszélgetések közben fogant meg az a gondolat, hogy egy dallal lehetne tisztelegni az újabb pápalátogatás előtt. Rétvári Bence szerint a különlegességet jelzi, hogy kiváló művészeket sikerült az ügy mögé állítani.
A dallal közvetíthető az az öröm amiatt is, hogy Ferenc pápa mennyire tiszteli a magyarok keresztény hitét, a nemzet megtartó erejét, és azt az egyházfő ki is fejezte – tette hozzá.
Elhangzott a dal bemutatóján, hogy az államtitkár Toldi Tamás énekes-dalszövegírót és Pálinkás Gergely zeneszerzőt bízta meg a dal elkészítésével, ők pedig neves művészeket nyertek meg a produkcióhoz. A bemutatón szintén részt vevő Keresztes Ildikó és Vastagh Csaba énekes hangsúlyozták, hogy bár a dal nem a pápalátogatás hivatalos dala, “ennek nincs különösebb jelentősége, mert ez nem dalverseny”, nem kívánnak versenyezni a hivatalos produkcióval. Mindkét művész megtisztelőnek érezte a felkérést, egy pillanatig sem gondolkoztak azon, hogy elfogadják-e. Bíznak benne – mondták -, hogy a dal sokakat inspirál majd.
A dal elkészítésében szintén közreműködő, jelenleg külföldön tartózkodó Varga Miklós énekes videóüzenetében mindenkinek szeretettel ajánlotta a dalt, amelyben az énekeseket Szirtes Edina Mókus hegedűn, Heinczinger Mika pedig furulyán kíséri.
A Magyar fohász 2023 című dal hamarosan hallható lesz a rádiókban, a videóklipet pedig április 18-án forgatják, megjelenése az azt követő napokban várható – mondta el az MTI kérdésére Toldi Tamás.
Ferenc pápa április 28-30. közötti budapesti látogatásának minden részletéről beszámol a közmédia.