Jó ütemben halad az országban az első öt honvédelmi sportközpont építése – mondta a Honvédelmi Sportszövetség elnöke pénteken Újfehértón, ahol megtekintette az épülő létesítményt.

Simicskó István országgyűlési képviselő, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője a honvédelmi, hazafias nevelés fontos helyszíneinek nevezte az épülő sportközponthálózat részeit, amelyek – mint mondta – hozzájárulnak ahhoz, hogy a fiatalok jobban kötődjenek a szülőhelyükhöz.
Az újfehértói honvédelmi sportközpont az elsők között készül el, remélhetően már a szeptemberi iskolakezdésre, de jól haladnak a munkák Balassagyarmaton, Szarvason, Baján és Szigetváron is. További tíz központ megépítéséről pedig már megszületett a kormányhatározat – jelezte a politikus.
Simicskó István a nemzeti összetartozás napján idézte Klebelsberg Kunó egykori vallásügyi és közoktatási minisztert, aki azt mondta, háromféle hazafiság van, a szónokló, a kesergő és az alkotó, és ez utóbbit ajánlotta mindenkinek.
Ez utóbbit testesítik meg szerinte a honvédelmi sportközpontok is, amelyek a közösségépítés helyszínei is lesznek. Azzal kapcsolatban, hol épülhetnek meg az intézmények, azt mondta: ez önkéntes vállalás kérdése, az önkormányzat biztosítja a telket, az állam pedig felépíti a honvédelmi sportközpontokat.
Simon Miklós (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője hozzátette: a központok a honvédelmi nevelés megújítását is szolgálják, az a céljuk, hogy minden járásban legyen olyan intézmény, amely segíti a fiatalok hazaszeretetre nevelését.
Hosszú József (Fidesz-KDNP), Újfehértó polgármestere jelezte: a központot tavaly kezdték építeni, és a járvány ellenére folyamatos volt a munka. A honvédelmi sportközpont mellett több sportberuházás, kondipark- és játszótér építése is folyik a városban, a fiatalokat szolgálva – fűzte hozzá.