A Nemzetközi Energiaügynökség számításai szerint jövőre mintegy 30 milliárd köbméternyi gáz hiányzik majd az európai tározókból, és egyelőre nem látni, hogyan pótolják ezt – mondta a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágvezetője pénteken az M1 aktuális csatornán.

A műsorban – amelyben az Oroszország ellen meghozott szankciókról beszéltek – Hortay Olivér azt mondta, az energetikai szankciók súlyosan érintik az európai felhasználást, és az emberek sem támogatják ezeket.
“Egyelőre nem úgy tűnik, hogy a szankciókkal sikerülne Oroszországot háborús magatartásának bármilyen mértékű megváltoztatására kényszeríteni” – fogalmazott az üzletágvezető.
Hozzátette: az elmúlt időszakban úgy tűnhetett, hogy Magyarország szinte egyedül harcol a káros szankciók ellen, de mostanra az európaiak többsége is a magyar álláspontot támogatja.
Közölte, a Századvég kutatása szerint mostanra az európaiak kétharmada károsnak gondolja az energetikai szankciókat. Az energetikai szankciók támogatottsága már tavasszal hanyatlásnak indult Európában, hiszen az emberek tisztában vannak vele, hogy létszükségletről van szó – mondta a szakértő.