Székely Norbert szövetségi kapitány szerint az Izland elleni minél nagyobb arányú győzelem az elsődleges cél a magyar női kosárlabda-válogatott számára, amely a héten két miskolci mérkőzéssel zárja le az Európa-bajnoki selejtezősorozatot.

A péntek óta együtt készülő nemzeti csapat csütörtökön Izlandot, vasárnap pedig Romániát fogadja a DVTK Arénában. A magyarok négy meccs után két-két győzelemmel és vereséggel állnak a C csoportban, és sikeres hajrával jó esélyük van arra, hogy csoportmásodikként kijussanak a kontinenstornára. Az éllovas spanyolok már biztos Eb-résztvevők.
“Van elég tudásunk, önbizalmunk és elhivatottságunk az Eb-szereplés kiharcolásához” – kezdte a szakvezető a hétfői sajtótájékoztatón. “Határ Bernadett és Lelik Réka játékára nem számíthatok, de előbbi novemberben sem játszott, bízom benne, hogy akik itt vannak, a legjobbjukat fogják nyújtani. Izlandot minél nagyobb pontkülönbséggel kell vernünk, majd követni a többi eredményt, és ha minden jól megy, a második mérkőzést elegendő +csak+ megnyernünk” – fejtette ki. A tervekhez bizakodásra ad okot, hogy a válogatott 2021 novemberében 115-58-ra nyert Izlandon, három hónappal ezelőtt pedig 99-40-re diadalmaskodott Romániában.
Szalay Ferenc, a szövetség (MKOSZ) elnöke kiemelte, ez egy fiatal válogatott, amely az elmúlt 9-10 év tudatos építkezésének köszönhetően mára beérett.
“Négy európai szinten pallérozódó magyar klub van, soraikban sok magyar játékossal. A célunk az olimpiai részvételt lehetővé tevő selejtezős szereplés. Az MKOSZ mindent megtesz azért, hogy az utánpótlás magas szinten működjön, 20-22 ezer igazolt játékossal indultunk, most közel 100 ezernél járunk, a fejlődés egyértelmű. Remélem, a tavaszi küldöttgyűlésen újra bizalmat szavaznak nekem a küldöttek, és folytathatjuk a megkezdett munkát” – tette hozzá.
A júniusi, szlovén-izraeli közös rendezésű Eb-ről a nemzetközi szövetség az ukrajnai háború miatt kizárta Oroszországot és Fehéroroszországot, így az F és az I csoportból már csak a csoportelsők kerülnek az Eb-re, a csoportmásodikok biztosan nem. A maradék nyolc csoport másodikjai közül a legjobb négy csatlakozik majd a tíz csoportgyőzteshez és a két rendezőhöz – amennyiben egyik rendező ország sem kvalifikálja magát a selejtezőből. Ha megteszi, akkor ez további csoportmásodikok kijutását jelentené.
A válogatott bő kerete:
———————
Aho Nina (DVTK-Hun-Therm), Dombai Réka (SERCO UNI Győr), Dubei Debóra (SERCO UNI Győr), Goree Cyesha (Atomerőmű KSC Szekszárd), Horváth Bernadett (Ludovika Csata), Kányási Veronika (DVTK-Hun-Therm), Kiss Angelika (DVTK-Hun-Therm), Kiss Virág (NKA Universitas PEAC), Mérész Beatrix (Basket Team Crema, Olaszország), Miklós Melinda (Atomerőmű KSC Szekszárd), Studer Ágnes (Atomerőmű KSC Szekszárd), Tóth Franka (E.ON ELTE BEAC), Török Ágnes (SERCO UNI Győr), Varga Alíz (Sopron Basket), Wentzel Nóra (NKA Universitas PEAC)

A csoport állása:
—————-
1. (és már Eb-résztvevő) Spanyolország 8 pont, 2. MAGYARORSZÁG 6, 3. Románia 5 (215-333), 4. Izland 5 (239-358)

Az Eb-selejtező hátralévő magyar mérkőzései:
———————————————–
csütörtök, Miskolc: Magyarország-Izland 17.00
vasárnap, Miskolc: Magyarország-Románia 17.45