Márciusban az elemzői várakozásokat némileg meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése havi összevetésben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett adatai szerint.

Márciusban az euróövezet ipari termelése 0,6 százalékkal nőtt februárhoz képest, amikor 1,0 százalékos bővülést jegyeztek fel. Az elemzők előzetesen némileg kisebb mértékű, 0,5 százalékos havi bővülésre számítottak márciusra.
A tőkejavak termelése 1,0 százalékkal nőtt az előző havi 1,7 százalékos bővülést követően, míg az energiatermelés lassuló ütemben, 0,9 százalékkal esett a februári 3,4 százalékos csökkenés után. Eközben a tartós fogyasztási cikkek előállítása 1,1 százalékkal esett vissza a februári 1,5 százalékos növekedés után, a nem tartós fogyasztási cikkek termelése pedig 2,7 százalékkal csökkent a februári 0,3 százalékos zsugorodás után. Ugyanakkor a köztes javak termelése 0,5 százalékkal csökkent márciusban, miután egy hónappal korábban, februárban 0,8 százalékkal bővült.
Az Eurostat által közzétett adatok szerint az euróövezet ipari termelése márciusban 1,0 százalékkal csökkent éves összehasonlításban. Egy hónappal korábban, februárban 6,3 százalékos éves visszaesést regisztráltak. Tavaly május óta december volt az egyetlen hónap, amikor az euróövezet ipari termelése bővülést mutatott éves összevetésben.
Az Európai Unióban az ipari termelés éves szinten 1,0 százalékkal csökkent a februári 5,2 százalékos zsugorodás után, míg havi összevetésben 0,2 százalékos bővülést regisztráltak a februári 0,9 százalékos növekedés után.