Virágzik az indiai lótusz a szegedi füvészkertben

Fotó: Rosta Tibor MTI

Virágzó indiai lótuszokat (Nelumbo nucifera) nézhetnek a látogatók a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében.

Az indiai lótusz Dél-, Délkelet-Ázsiában és Észak-Ausztráliában őshonos növényfaj.

Magyarországon a 19. század második felében próbálkoztak először szabadföldi megtelepítésével. Először a Szent Lukács gyógyfürdő egyik meleg vizű tavába ültették. Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem Botanikus Kertjében az 1950-es évektől él ott indiai lótusz. Itt, az iszapba visszahúzódott gyöktörzsei miatt, a vastag jég alatt is veszélytelenül áttelel.

A növény hatalmas, pajzs alakú leveleinek nyele a lemez közepéből ered, s emeli a viaszbevonatú, fonákán vörösen foltos levelet magasan a víz színe fölé. Emberfej nagyságú virágai rózsaszín, vagy fehér színűek. A kellemes illatú virág, körülbelül 1,5-2 méteres magasságban a levelek felett virít. Óriási, néha 30-40 centiméter hosszúságú sziromlevelei az erős napsütésben összezáródnak.

A termőlevelek eredési helyei között a virágzati tengely tovább növekedik, s minden termőlevelet körgyűrűszerűen vesz körül. Ettől felülnézetben szitaszerű, 5-10 centiméteres képződményt látunk, és ezeknek a lyukacsaiból nyúlnak ki a bibék. A nagyszámú porzó e tok oldalán sorakozik. A magházakból kialakuló makkszerű termések sok keményítőt tartalmaznak.