Az ötven éve indult nagykanizsai dzsesszfesztiválokra emlékeznek

Emléktábla-avatással, plakátkiállítással és neves előadók koncertjeivel emlékeznek meg Nagykanizsán arról, hogy ötven évvel ezelőtt indult a városban a nemzetközi rangú dzsesszfesztiválok sorozata.

Horváthné Mikola Mária, a szervező Kanizsai Kulturális Központ igazgatója a hétfői sajtótájékoztatón felidézte, hogy 1973 novemberében az akkori Úttörőház és a Fegyveres Erők Klubja – ma Honvéd Kaszinó – adott helyszínt az első nemzetközi dzsesszhétvégének. Két lokálpatrióta, Beke Árpád és Pék Pál alapította meg egy évvel korábban Nagykanizsán a dzsesszklubot, amely Kiss Imrével, a Magyar Rádió egykori szerkesztőjével közösen állt a dzsesszhétvége ötlete mögé. Így hozták tető alá az 1973-as rendezvényt, amelyen bécsi, vilniusi és berlini előadók mellett olyan magyar zenészek léptek fel, mint Pege Aladár, a Tomsits Kvartett vagy a Molnár Dixieland.
A hétvégéből az 1990-es évekre nemzetközi fesztivállá nőtte ki magát a rendezvény, amelyen világhírű muzsikusok léptek fel, köztük John Patitucci, Steve Coleman, Art Farmer, Don Cherry vagy az utolsó, 2015-ös fesztivál előadója, Kurt Elling. A sorozat azóta ugyanis kisebb rendezvénnyé változott, JazzKanizsa néven fut évente egy-egy napos eseményként, de november 10-11-én újból két napon át szól a dzsessz Nagykanizsán – jelezte az igazgató.
Halász Gyula, a Magyar Jazz Szövetség nagykanizsai tagja arról számolt be, hogy egy nappal a koncertek előtt, november 9-én emléktáblát avatnak az ötvenedik évforduló alkalmából. A valamikori Úttörőház, a Pannon Egyetem mai nagykanizsai központjának falán Béres János szobrászművész alkotását helyezik el, amelynél Tóth Viktor szaxofonos, valamint a helyi zenészek alkotta Triad Kombó is muzsikál majd.
Godinek Ibolya, a JazzKanizsa főszervezője elmondta: a Medgyaszay Ház ad otthont a két nap koncertjeinek, amelyet az ötven év plakátjaiból rendezett kiállítással indítanak november 10-én. Az első este fellépője lesz a Bágyi Balázs New Quartet, majd a Mingus! Mingus! Mingus! elnevezésű formáció játszik. Másnap a Tzumó Árpád zongoristával kiegészülő Varga Bendegúz Quartet koncertje indítja az estét, utánuk pedig a 2019-ben Nagy-Britanniában az év dzsesszénekesnőjének választott Sara Dowling énekel, akit a nagykanizsai születésű Gayer Mátyás és brit zenésztársai kísérnek.