Önkormányzati épületeket korszerűsítettek Nagykanizsán

Nagykanizsa, 2019. március 4. Napelemet szerelnek a Zalasolar Kft. szakemberei a nagykanizsai református templom parókiája tetõszerkezetére 2019. március 4-én. A 12,6 kilowattos teljesítményû rendszer teljes mértékben fedezni fogja a templom és a parókia áramszükségletét. MTI/Varga György

Csaknem 1,4 milliárd forintos beruházással nyolc önkormányzati tulajdonú intézmény energetikai korszerűsítését végezték el néhány hónap alatt Nagykanizsán – közölte a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője a csütörtöki projektzáró rendezvényen.

Czirákiné Pakulár Judit elmondta: egy átdolgozott pályázat után 2020-ban nyert el 1,3 milliárd forint európai uniós támogatást a város önkormányzata a Széchenyi 2020 program keretéből, amelyet 96 millió forint önrésszel egészített ki. A közbeszerzést tavaly decemberben zárták le, az egyes épületeket érintő munkálatok pedig idén májusban kezdődtek és ősszel fejeződtek be.
A Szabadics Zrt. és az EBH Invest Kft. kivitelezésében három intézménynél nagyobb léptékű komplex energetikai korszerűsítést hajtottak végre, öt esetében pedig napelemes rendszereket telepítettek. Teljes korszerűsítésen esett át a Batthyány Lajos Gimnázium, valamint az Attila utcai óvoda és bölcsőde, míg a város által működtetett idősek otthona, a Hevesi Sándor Művelődési Központ, a Halis István Városi Könyvtár, továbbá egy-egy óvoda és bölcsőde tetején napelemes rendszereket helyeztek el – sorolta az ügyvezető.
Szabadics Roland, a Szabadics Zrt. operatív igazgatója arról számolt be, hogy a Batthyány gimnázium főépületén mintegy 676 millió forint értékű munkát végeztek el. Ebbe beletartozott a homlokzat, a tető és a tornaterem álmennyezetének hőszigetelése, a nyílászárók és a kazánok cseréje, a fűtési rendszer korszerűsítése, valamint a világítás korszerűsítése.
Az Attila utcai óvoda és bölcsőde energetikai felújítása 293 millió forintos beruházással készült el. Itt ugyancsak elvégezték a homlokzat és a tető hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét, továbbá napelemes rendszert telepítettek a lapostetőre – sorolta a kivitelező.