Rekordot jelentően kétmilliárdnál is többen nézték a februári, pekingi téli olimpiát a tévében és a digitális platformokon egy most közzétett tanulmány adatai szerint.

A felmérést ismertető insidethegames.biz kiemelte, hogy a 2,01 milliárdos szám ötszázalékos növekedést mutat a 2018-as phjongcshangi ötkarikás havas-jeges játékok nézettségéhez képest.
A pekingi versenyekről közvetítő tévécsatornák tudósításait összesen 713 milliárd percben követték nyomon, ami 18 százalékos növekedést jelent az előző, dél-koreai olimpiával összevetve. A digitális platformokon 120 670 órányi lefedettséget mértek, ami szintén csúcsot jelent az eddigi téli ötkarikás játékok világhálós nézettségében.
“A 2022-es pekingi volt a történelem legdigitálisabb téli olimpiája” – idézte a portál Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének minősítését.
A felmérés szerint a sportolók a részvételt kulcsfontosságúnak ítélték meg, és a megkérdezettek 91 százaléka állította: a fő motivációja az volt, hogy “a világ legnagyobb multisport-eseményén versenyezzen”, 90 százalék pedig leghőbb vágya megvalósulásának nevezte azt, hogy hazáját képviselhette az olimpián.
A NOB megbízásából végzett kutatásból az is kiderült, hogy a szurkolók több eseményt szerettek volna élőben látni, a 13 és 19 év közötti fiatalok 57 százaléka pedig az elkövetkező évekre előre tekintve rögzítette, hogy még több közvetítést szeretne.