Hat év fegyházra és 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék egy férfit, aki prostitúcióra kényszerítette fiatal nőismerősét, majd a pénzt elvette tőle.

A törvényszék pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a bíróság a vádlottat rendszeres előnyszerzés céljából, a sértett sanyargatásával, szexuális cselekmény végzése érdekében elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntettében mondta ki bűnösnek.
A fiatal nő egy közösségi oldalon ismerkedett meg az idősebb vádlottal 2020 júniusában. Beleszeretett a férfiba, aki kihasználta a mentális betegsége miatt gondnokság alatt álló fiatal nő érzelmi függőségét. A vádlott 2020 szeptember elején a sértettet rávette arra, hogy prostituáltként dolgozzon, majd az így megkeresett pénzt adja át neki. A nő a kérésnek eleget tett.
A sértett a prostitúcióval általában naponta 15 és 40 ezer forint közötti összeget keresett, és a teljes összeget minden nap átadta a férfinak Debrecenben. A nő 2020 szeptembere és december eleje között minden nap a városból kivezető út mellett tartózkodott, ebben az időszakban gyakran előfordult, hogy a férfi bántalmazta, megütötte, megrúgta őt, ha kevésnek találta a bevételt vagy úgy látta, nem jól végezte a munkáját. A vádlott és a sértett kapcsolata 2020 decemberének első napjaiban megszakadt. A férfi ekkor külföldre távozott.
A büntetőügy miatt a vádlott 2021 márciusa óta volt letartóztatásban. Az egész eljárás alatt tagadott, és a március 11-én megtartott előkészítő ülésen se mondott le a tárgyaláshoz való jogáról. A vádlott az áprilisban tartott nyilvános tárgyaláson azonban teljeskörű, a bűnösségét beismerő nyilatkozatot tett.
A bíró indoklásában a vádlott javára enyhítő körülményként értékelte a beismerő vallomást, a megbánó magatartást és azt, hogy négy kiskorú gyermekről kell gondoskodnia. Súlyosító körülményként vette ugyanakkor figyelembe, hogy a vádlott büntetett előéletű, valamint azt, hogy a mentális zavarban szenvedő sértett egészségi állapotából származó befolyásolhatóságát és érzelmi kötődését kihasználva követte el a bűncselekményt.
Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője pedig enyhítésért fellebbezett. A bíróság az ítélet jogerőre emelkedéséig a férfi letartóztatását megszüntette és bűnügyi felügyeletét rendelte el a másodfokú eljárás befejezéséig. A vádlott azonban mégsem került szabadlábra, mivel más ügyében kirótt jogerős elzárásának letöltését kezdte meg – olvasható a törvényszék közleményében.