Május közepéig lehet pályázni a balatonszemesi Bujtor István Filmfesztiválra. Az augusztus második felében rendezendő filmes seregszemlére négy kategóriában várják az alkotásokat – közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

Fikciós rövid- vagy egész estés játékfilm és kísérleti film, dokumentum- és ismeretterjesztő film, animációs rövidfilm, valamint versfilm kategóriában várják a műveket.
A pályázat célja Bujtor István színész, rendező szellemi örökségének megőrzése, nevezni a 2021. január 1. után elkészült vagy még be nem mutatott filmekkel lehet. A Bujtor Fesztiválon már korábban nevezett alkotással nem lehet újra indulni.     A szervezők szívesen veszik a fesztivál névadójának karakteréhez illő vidám, könnyed műveket, azokat, amelyek egy bűnügy vagy titok körül zajló cselekményt dolgoznak fel, egy vers filmes feldolgozását, az emberi útkeresést elemző filmeket, valamint a pandémia kapcsán született szórakoztató vagy drámai alkotásokat.     A benevezett alkotásokat előzsűri válogatja, a versenyprogramba került filmeket szakmai zsűri értékeli, az alkotókkal a vetítések között beszélgetések hallhatók majd. A kategóriák nyertesei, alkotói, alkotócsoportjai egymillió forintos összdíjazásban részesülnek, filmjeik bekerülnek a Kaleidoszkóp Versfesztivál programjába is. A fődíj minden kategóriában a Bujtor István-díj lesz.     A zsűri elnöke Ferenczi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi tanár, a fesztiváligazgató Lutter Imre Radnóti- és Bánffy-díjas előadóművész, producer, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke, az esemény fővédnöke Bujtor Judit, Bujtor István özvegye.     A Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete szervezésében augusztus 18. és 21. között megvalósuló 13. Bujtor István Filmfesztivált Ötvös Csöpi-filmek vetítése és számos zenei, gasztro- és családi program színesíti majd.