Nagykanizsa polgármestere leváltotta a Kanizsa Médiaház ügyvezetőjét

A közgyűlés nevében meghozott döntések és a megbízási szerződésben vállalt feladatok végre nem hajtása miatt kedden azonnali hatállyal visszavonta a nagykanizsai polgármester a helyi televíziót és hetilapot működtető Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. ügyvezetőjének megbízását.

Az önkormányzat által kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott: a Kanizsa Újság – mint a lakosság gyors és hatékony tájékoztatásának eszköze – jogszerű megjelentetésének a biztosítása az önkormányzat feladata és kötelezettsége, a jelenlegi járványhelyzet idején pedig kiemelten fontos, hogy a tájékoztatásért felelős önkormányzati tulajdonú cég ügyvezetője végrehajtsa a Nagykanizsa közgyűlése nevében meghozott döntéseket és utasításokat. “Veszélyhelyzet idején elfogadhatatlan, hogy a döntéseket hozó polgármester utasításait egy önkormányzati tulajdonú cég ügyvezetője figyelmen kívül hagyja, adott esetben gátolva ezzel a veszélyhelyzetben meghozott intézkedések végrehajtását.”
A közlemény szerint Tar Mihály ügyvezető nem hajtotta végre a város közgyűlése nevében januárban meghozott polgármesteri határozatot – a hetilap nyomdai munkáira vonatkozó közbeszerzésről -, amivel a Polgári Törvénykönyvben és az ügyvezetői megbízási szerződésében előírt feladatait is megsértette. Miután a végrehajtásra vonatkozó felhívás és az ügyvezetővel való többszöri, írásbeli egyeztetés sem vezetett eredményre, a polgármester kedden az ügyvezető azonnali visszahívása mellett döntött.
Az ügyvezetőt a jogviszony megszűnésére tekintettel a társaság javadalmazási szabályzata alapján nem illeti meg juttatás. A Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. ügyvezetői feladatának ellátásával Mikó-Baráth Györgyöt – a médiaház munkatársát – bízta meg.
Tar Mihály ügyvezetőt Nagykanizsa – egyfős többséggel baloldali koalíció által irányított – közgyűlése 2019 decemberében bízta meg a Kanizsa Médiaház vezetésével. A leváltott ügyvezető az MTI-vel közölte: jogi lépéseket fontolgat a visszahívása miatt.