Indul a Zeneakadémia új évada: ősszel Liszt Fesztivált és Bartók Világversenyt rendeznek az intézményben, amely a tehetségek támogatására Mesterjáték néven a Liszt Ferenc Kamarazenekarral működik együtt.

“Csaknem 150 éves intézményünk kiemelkedő eseménye lesz a Liszt Ferenc születésének 210. évfordulójára szervezett fesztivál október 9-től 22-ig és számos világsztár lép fel az elkövetkező hónapokban nálunk” – mondta Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora a szerdai sajtótájékoztatón.
Mint kiemelte, a hagyományos október 22-i születésnapi hangversenyen a Cziffra Fesztivállal együttműködésben valósul meg: Balázs János és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Liszt, Brahms és Bartók műveit játssza.
Csonka András, a koncertközpont igazgatója felidézte, hogy a tavaly március óta eltelt másfél évnyi koncertmentes időszak nagyon hosszú volt és a közönséghez hasonlóan a Zeneakadémia is optimistán, de óvatosan tekint a jövőbe. “Valamennyi tematikus sorozatunk folytatódik, de a kedvezményt nem bérleti rendszerben alakítottuk ki. Az árengedmények kettőnél több jegy megvásárlásánál kezdődnek”.
A koncertek sorában a kamarazenei sorozat szeptember 29-én Baráti Kristóf, Várdai István és Fejérvári Zoltán Sosztakovics-estjével indul, ebben a szériában november 25-én Frankl Péter és a Kelemen Kvartett játszik. A barokk sorozatban Kelemen Barnabás és az Arcangelo szeptember 30-án lép közönség elé, Boldoczki Gábor és a Cappella Gabetta december 2-án tart lemezbemutató koncertet.
A zenekari sorozatban Mozart áll a középpontban, a Manchester Camerata Várjon Dénessel, Takács-Nagy Gábor vezényletével október 15-én zenél, a Svéd Kamarazenekar Martin Fröst klarinétművész-karmesterrel január 27-én. Alekszander Melnyikov október 17-én különleges Liszt-műsort ad elő, hallható, Iveta Apkalna lett orgonaművész Bachot és balti szerzőket játszik október 2-án.
Csonka András beszámolt arról, hogy a Bartók Világversenyt október 26-tól 31-ig vonósnégyesek számára rendezik, tizenhárom kvartett áll pódiumra. A döntőben Bartók- és Schubert-kvartettet is játszani kell, de a versenyen terítéken lesz a Zeneakadémia tavalyi zeneszerzőversenye egyik győztesének darabja is.
Körmendy-Ékes Judit, a Liszt Ferenc Kamarazene Alapítvány kuratóriumi elnöke kitért arra, hogy a 60 éves együttes tavaly újjáalakult. “Természetes volt, hogy a Zeneakadémiát kerestük meg a Mesterjáték tehetséggondozási program ötletével, amely egyedülálló lehetőséget biztosít az intézmény hallgatói számára. A program a tapasztalatok megszerzése mellett közös zeneakadémiai koncertet és külföldi turnét is ígér”.
Várdai István, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője elmondta, hogy a Mesterjátékban tizenöt 20-23 év közötti kiválasztott zeneakadémiai diák szerezhet tapasztalatot zenekari játékban.
A Zeneakadémia koncertjei védettségi igazolvány nélkül látogathatók, de a maszk viselése ajánlott.